Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


smink

2010.07.14

A sminkelés mindenki számára megtanulható művészet, melyben kiemeljük az arc előnyös tulajdonságait, és elrejtjük azt, amit esetleges hibának értékelünk. De hogy hogyan? Így...

Különböző korok más követendő szépségideált állítottak. A mai nőknél a divatirányzatok hatnak, de nem meghatározóak. Fontos szempont a személyiség, a külső és belső összhang, a harmónia megtalálása.

Fontos tudnia minden nőnek, hogy a mindennapi sminkelés károsan hat bőrünkre, hiszen valamilyen mennyiségben akadályozza a bőrlégzést, még ha jó minőségű anyagokat használunk is. Ezért figyeljünk oda, hogy minél többször hagyjuk bőrünket levegőzni szabadon!

 

 Sminkeléskor törekszünk kihangsúlyozni az ideális fejforma alakját (ovális), ehhez próbáljuk igazítani mindenki arcformáját. Az ideális szem mandula vágású, a száj pedig egyforma méretű alsó- és felső ajkakból áll.

 

Sminkeléshez használatos eszközök:

alapozószivacs (változatos formákban kaphatók), púder felvételére alkalmas pufi (bársony, plüss, stb.) vagy ecset, arcpír ecset (nem túl nagy méretű), szemöldökkefe vagy spirál (szemöldököt formára igazíthatjuk vele), szivacsos aplikátor (szemhéj sminkelésénél), szájfestő ecset

 

 

 

 Sminkelés menete:

 1. Tisztítás: radírozzuk le arcunkat, főleg akkor, ha bőrünk hámlik. Alkalmazhatunk utána vérbőségfokozót az üdeség kedvéért, de figyeljünk rá, hogy ezt csak alkalmanként használjuk! Sminkalapként egy hidratáló nappali krémmel kenjük bőrünket, ezt a műveletet sose hagyjuk ki! A maradék krémet vagy leitatjuk egy kozmetikai kendővel / tiszta papírzsebkendővel vagy várunk 2-3 percet, míg a kréme teljesen beszívódik.
 2. Korrigálás: Korrektor segítségével eltüntethetjük a bőrhibákat. A használt korrektor színe meg kell egyezzen a későbbiekben használandó alapozó színével, vagy annál egy kicsit világosabbnak kell lennie!
 3. Alapozás: Mindig tiszta szivaccsal történjen! Ha a szivacsot nem mossuk ki minden alkalom után, könnyen átvihetjük az esetleges fertőzéseket más területre is. Az alapozó színe megegyező legyen bőrünk színével, és a megfelelő alapozás kiterjed a szájra és a szemre is! Ez későbbiekben is fontos lesz a használt színek / anyagok tartóssága miatt. Ha arcunk nem egyezik meg az ideális fejformával (ovális), különböző árnyalatú alapozóval segíthetünk annak elérésében. Figyeljünk rá, hogy ne álljon meg az alapozás az állnál, vigyük mindig lejjebb, a nyak bőrét is alapozzuk, hiszen így kapunk tiszta, egybefüggő sminket.
 4. Púderezés: Még több értelmet nyer a púder használata, ha alapozónk fényes, ami a legtöbb mai alapozóra igaz, sajnos. Használatára ugyanaz érvényes, mint az alapozásnál, mindenhova kerüljön belőle.
 5. Szem kifestése: A legtöbb nő erre teszi a hangsúlyt, pedig megfelelő alap nélkül nem áll meg a festék sokáig. Nappali és alkalmi sminkekre egyaránt vonatkozik, hogy minimum 3 színből áll, persze átmenetekkel, eldolgozva. Világos színtől a sötétig belülről-kívülre haladjunk, és mindig a legvilágosabbal kezdjünk (tehát a szemzugba kerül a legvilágosabb szín, és kifelé haladva egyre sötétedik). Kontúrt szemceruzával vagy tussal festhetünk. Szempillaspirált használunk a művelet befejezéséhez, de az eszköz feltétele, hogy ne álljanak össze a pillák használatával.
 6. Szemöldök formázása: Sokak kihagyják a műveletet, mert szép, ívelt, teljes szemöldökkel rendelkeznek. Azonban azok, akiknek hézag van szemöldökük ívében, egy megegyező színű szemceruzával vagy szemhéjporral nem erőteljes vonallal, csak rajzolgatva kipótolhatják azt a tökéletesség érekében.
 7. Száj festése: Valaki szereti a rúzst, valaki nem, egyéntől függő használata. Azt azonban tudni kell, hogy rúzs használatánál előtte egy megegyező színű szájceruzával kell kontúrt rajzolnunk a száj körül. A rúzst ecsettel tegyük fel a higiénia és a pontosság érdekében. Aki nem szereti a rúzst, az használjon valamilyen ajakápolót vagy egy egyszerű szájfényt.
 8. Pirosító feltétele: ecsettel rakjuk fel a járomcsonttól a szemöldök külső végéig haladva - ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl erős, elütő színű a pirosítónk.
 9. Végső púderezés: szemünk, szánk kifestésénél akaratlanul is le-leszedtünk némi púdert bőrünkről, így azt pótoljuk, hogy a felvitt színek tartósabbakká váljanak. Ez a púderezés már csak nagyon vékonyan történjen!

 

Szemüvegesek sminkje abban különbözik a többitől, hogy a vonalak maradhatnak nem annyira eldolgozottak, nem kell olyan mértékben egybesatírozni a két szín találkozását. Távollátó (+) üvege mögött a szem nagynak, a minuszos üveg mögött a szem kicsinek látszik. A nagyítóüvegnél jobb, ha nem használunk sötét színeket, inkább az áttetsző, lágy, szürkéket kombináljuk pasztellszínekkel. A kicsinyítő üveg alatt használjunk inkább erősebb, sötét színeket.

Minden ember szemszínéhez más-más szemhéjpúderszínek illenek. Az alábbi táblázat mutatja a megfelelő színeket. 

 

 

 

 

 

 

 

(megjegyzés:

 1. első oszlop: szem színe: kék, zöld, barna  
 2. második oszlop: hozzá illő színek: kék, türkiz, ibolya; zöld sárga, kék; barna, agyag, barack
 3. harmadik oszlop: komplementer színek: naracs, barna, barack; rózsa, lila, szürke; kék, türkiz, szilva)